Vakıflar Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, Yetimler Günü, her ramazan ayının 15’inde idrak ediliyor.

İslam İşbirliği Teşkilatınca (İİT) 2013’te alınan kararla ilan edilen bugünde, yetim çocukların sorunlarına dikkat çekilmesi ve farkındalık oluşturulması amaçlanıyor.

İyilik, yardımlaşma ve dayanışmayı yaygınlaştırmak için ortaya çıkan vakıf müessesesi de toplumun muhtaç kesimlerine el uzatmayı hedeflerken, öksüz ve yetimlere özel ilgi gösteriyor.

Cumhuriyet öncesi kurulan ve vakıfların idaresini yürüten Vakıflar Genel Müdürlüğü, vakıfların hayır şartlarını yerine getirmek, öksüz ve yetimlerin ihtiyaçlarını gidermek amacıyla birçok yardım kalemine işlerlik kazandırıyor.

Bu kapsamda ebeveynlerini kaybetmiş ihtiyaç sahibi çocuklara düzenli olarak muhtaç aylığı veriliyor.

Ocak 2025 itibarıyla çocuk başına verilen aylık miktarı 6 bin 339 lira olurken, bu yardımdan 3 bin 643 çocuk yararlanıyor.

Ayrıca, Ramazan ve Kurban bayramlarında 42 bin 872 öksüz veya yetim çocuğa bayramlık kıyafet yardımı sağlanacak.

Bu yıl Genel Müdürlüğün muhtaç yetim aylığını alan, aynı zamanda evlenme kararı veren ya da ihtiyaç sahibi öksüz/yetim 250 genç kıza, kişi başına 100 bin lira çeyiz yardımı da verilecek.

“Yetimlere yardım Peygamberimizin mirasıdır”

Vakıflar Genel Müdürü Sinan Aksu, Genel Müdürlüğün yetim ve öksüzlere yönelik çalışmalarının devam ettiğini belirterek, “Yetimlere şefkat ve yardım, sevgili Peygamberimizin emaneti, mirası ve talimatıdır.” ifadesini kullandı.

Aksu, şöyle devam etti:

“Doğumundan evvel babasının vefatı sebebiyle dünyaya yetim olarak gelen Sevgili Peygamberimiz annesiyle birlikte geçirdiği kısacık zaman diliminin ardından 6 yaşında öksüz de kalmıştır. Peygamber Efendimiz, sonrasında hayatı boyunca yetim ve öksüzlerin en büyük yardımcısı olmuştur. Kur’an-ı Kerim’in ilgili hükümleri ile hadisler doğrultusunda İslam dininin öksüz ve yetimlere yönelik müşfik tutumu ise bu medeniyetin mensubu toplumlarda her zaman en ileri seviyede gerçekleşmiştir.”

İslam dünyasında yardım ve dayanışma amacıyla kurulan vakıflarda öksüz ve yetimlere ayrı ihtimam gösterildiğini, vakfiyelere çok hassas düşüncelerle hayır şartları konulduğunu aktaran Aksu, şunları kaydetti:

“Cumhuriyet öncesi kurulan vakıfları yönetmekte olan Genel Müdürlüğümüz de bu vakıfların hayır şartlarını yerine getirme noktasında titizlikle çalışmaktadır. Öksüz ve yetim yavrularımızın ihtiyaçlarına katkıda bulunmak, Genel Müdürlüğümüzün en öncelikli görevleri arasında yer almaktadır. Eğitim hayatlarından iş hayatına atılacakları güne kadar yanlarında olabilmek ilk hedefimiz. Bayramlarda bir baba, bir anne şefkatiyle yüzlerini güldürebilmek gayemiz.”