Gazze Şeridi’nde, Ramazan ayında da devam eden bölgedeki sert hava koşulları yerinden edilmiş binlerce insan için yaşamı daha da zorlaştırıyor.
İsrail’in öncelikli yardım ve barınma malzemelerinin Gazze Şeridi’ne girmesini kasten geciktirmesi bölge halkının yaşam koşullarını ağırlaştırıyor.
Sahurun ilk saatlerinde çadırlara sızan yağmur suları, başta çocuk ve kadınlar olmak üzere yerinden edilmiş pek çok kişiyi, şiddetli soğuktan korunmak için alternatif barınak olmadan bölgeyi terk etmek zorunda bıraktı.
Sokakların yağmur sularıyla doldu
Yıkılan evlerinden geriye kalanlara geri dönmek zorunda kalan Filistinliler ise kendilerini sert hava koşullarından koruyacak hiçbir araç olmadan, çatlak çatılardan ve duvarlardan sızan suların ortasında buldu.
Gazze Belediyesi Sözcüsü Hüsnü Muhenna, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Gazze kenti, saldırılar sırasında altyapının büyük ölçüde zarar görmesi sonucu kanalizasyon sisteminin çökmesi ve atık suların birçok caddeye ve alçak bölgelere taşması dolayısıyla giderek kötüleşen bir çevre ve sağlık felaketiyle karşı karşıya.” dedi.
İsrail’in Gazze’de ateşkes anlaşmasını uygulamayı reddetmesi sonucunda belediye acil durum ve kurtarma ekiplerinin, mekanizma ve yetenek eksikliği nedeniyle sınırlı kapasiteleriyle başa çıkmaya çalıştıklarını ifade eden Muhenna, çok kısıtlı imkanlar nedeniyle sokakların yağmur sularıyla dolduğunu belirtti.
Karavan ve çadırların Gazze Şeridi’ne girişleri engelleniyor
İsrail’in ateşkes anlaşmasına rağmen bölgenin acil olarak ihtiyacı olan karavan ve çadırların Gazze Şeridi’ne girişlerini engellediğini söyleyen Muhenna, gereken ağır ekipman ve makinelerin bulunmamasından kaynaklı insani krizlerin yanı sıra yerinden edilenlerin yaşam koşullarının daha da kötüleştiğini kaydetti.
Muhenna, “Ramazan ayının ilk geceleri huzur ve ibadet zamanlarından soğuk ve ıstırap saatlerine dönüştü.” dedi.
Sözcü Muhenna, “Yerinden edilenler kaderleriyle tek başına yüzleşiyor. Tüm taleplere rağmen işgal (İsrail), etkilenenlere yardım malzemelerinin ulaşmasını hala engelliyor ve on binlerce kişiyi yağmurda ve soğukta açıkta bırakıyor.” diye konuştu.
Gazze Belediyesi Sözcüsü Muhenna,, felaketle başa çıkmak için gerekli ekipman ve makinelerin girişine izin vermesi için İsrail’e baskı yapılması ve bu duruma acil müdahale edilmesi çağrısında bulundu.
Gazze’deki hükümet de bölgenin acil olarak karavan ve çadır ihtiyacı bulunduğunu ancak İsrail’in ateşkes anlaşması kapsamındaki insani protokolü uygulamayı kasten geciktirdiğini belirtmişti.
İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda yaklaşık 17 bin 881’i çocuk, 12 bin 316’sı kadın olmak üzere 48 bin 388 Filistinli öldü, 111 bin 803 kişi yaralandı.
Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip edildi.